Formandens nyhedsbrev nr. 3

Der er flere nyheder denne gang.

Foruden aktuelle fotos fra Skolebigården, der som altid kan ses under Menu – Galleri (aktuelt), er der også:

Referat fra sidste bestyrelsesmøde. 

Find referatet under Menu – Arkiv  (eller følg linket for at læse dette – og klik på + ud for Bestyrelsesmøder).

 

Formandens nyhedsbrev (som også kan findes under Menu – Arkiv) kan ses herunder:

Hammel og Omegns Biavlerforening

 

Nyhedsbrev nr. 3, maj 2025

Kære HOB biavler

Bi sæsonen er i fuld gang – det flotte april- og majvejr har for alvor sat gang bierne og de mest travle og spændende måneder, som biavler er i fuld gang.  De første to skolebigårdsaftener er afviklet med ca. 30 deltagere– dejligt med aktive medlemmer.

 

Udvalg i HOB

Udvalgene er et meget vigtigt element i HOB og der er mange medlemmer der yder en stor indsats – dejligt – men der er plads til flere hænder i alle udvalg især udvalg for faglige og sociale arrangementer har brug for at blive styrket. Har du lyst til at bidrage i et udvalg så henvend dig gerne til bestyrelsen og tag positivt imod en opfordring til at hjælpe.

Ansøgning om fondsstøtte til nye container

Bestyrelsen arbejder ihærdigt med at søge fonde om tilskud til en container til materiel – desværre uden succes indtil videre. Har du kendskab til oplagte fonde at søge så kontakt bestyrelsen og giv også gerne en hånd med i ansøgningsarbejdet.

 

Ekstraordinær Generalforsamling

Bestyrelsen har besluttet at indkalde til ekstraordinær generalforsamling den 16.6.2025 kl. 18.30 på Klintholm med et punkt på dagsorden ”vedtægtsændringer”. Afslag på ansøgninger om fondsstøtte har vist os at HOBs nuværende vedtægter vedr., formål og evt. opløsning ikke er fyldestgørende. Målet er at få ændret vedtægterne således at HOB har bedre mulighed for at opnå fonds støtte til en ny container.

 

Centralt BigårdsRegister

Har du ”glemt” at oprette din bigård så sørg for at få det gjort snarest. Husk også at få registeret alle flytninger af bifamiler. Har du brug for hjælp så spørg en kollega.

 

Behandling mod varroamider

Dansk fortolkning er ændret så man kun må bruge lægemiddelgodkendte midler. Det betyder at hidtidig brug af oxalsyre og myresyre, som tingene står lige nu, ikke er lovlig. DBF gør alt for at sikre, at der bliver relevante godkendte midler til rådighed. HOB håber på yderligere udmelding fra DBF hen over sommeren inden der tages endelig stilling til, hvordan HOB håndterer den nye situation til august.

 

Kurser og konferencer

Aarhus Universitet afholder den 17. maj kursuset ”Fremtidens varoabekæmpelse – Bedre biavlspraksis” i Kalø, hvor Poul Fjelsted, Bjarne Overgaard, Jens Jøren Mose og Gert Pedersen Aamand deltager

 

Danmarks Biavlerforening afholder instruktørkurset ”Bliv bivenlig” i Skanderborg den 18.5. Christina Mikkelsen, Svenn Nilsson og Anne Hansen Aamand er tilmeldt kurset.

 

Biernes verden

Danmarks biavlerforening udgav i april 2024 et nyt undervisningsmateriale for 5-9 klasse – biernes verden – som kan findes online på www.biernesverden.dk – et spændende materiale.

 

Svenn Nilsson er HOBs formidler og kan kontaktes af skoler og biavlere i nærområdet og tilbyde hjælp til at finde frem til velegnet undervisningsmateriale, formidle kontakt mellem biavler og skole, samt hjælpe biavlere, der får besøg af skoleklasse med gode tips. Endvidere har Svenn kontakt til Favrskov kommunes pædagogiske skolekonsulent, som har taget projektet med til møde med alle skolelærere, så det spændende materiale kan blive brugt på skolerne.

 

HOB har en liste over HOB biavlere, som gerne vil have besøg af skoleklasser i deres bigård, men der er plads til flere. Har du lyst til at få besøg i din bigård så henvend dig til Svenn på nilssonsvenn@gmail.com,.

 

Forårsmøde

Den 3. april afholdt HOB et velbesøgt forårsmøde i Gjern Kultur- og Idrætscenter med 23 deltagere. Mødet fokuserede på:

  • Forårets opgaver i bifamilien med hovedvægt på genopfriskning
  • Varroamonitorering
  • Skolebigårds aktiviteter 2025

 

Besøg hos materielforhandler OBC biavl

Tirsdag den 7. april besøgte 15 medlemmer OBC-biavl, hvor der var mulighed for indkøb af begynderpakke, samt få 10 % rabat på køb af andet materiel.

 

Materiel aften

Materielaften i skolebigårdens værksted fandt sted tirsdag den 10. april med deltagelse af ca. 15 medlemmer. Deltagerne klargjorde materiel til sæsonen.

 

Skolebigården ved Klintholm – Danmarks flotteste?

HOB har en meget flot skolebigård. Har du ikke være i skolebigården i 2025 så kom til en skolebigårdsaften og nyd det flotte syn. Carsten Madsen og Freddy Kristensen rettet fliser under staderne så de står i vater, givet alle stader et synligt nummer og malet staderne grønne. Christina Mikkelsen sørger for at græsset altid er flot slået i bigården. Desværre var der tirsdag den 13. april hærværk i skolebigården – 2 stader blev væltet og et trugstade skubbet ned af flisen. Bestyrelsen har politianmeldt hærværket og sat en række tiltage i værk og håber på det ikke gentager sig.

 

Skolebigårdes bifamilier og planlagte aktiviteter

Skolebigårdens bifamilier har klaret vinteren flot – alle 11 familier overlevede. I april blev 2 mindre familier slået sammen. Familierne er synet af Bjarne og Poul i april, og i starten af maj er 2 overskydende familier solgt, så skolebigården har 8 produktionsfamilier.

Det tidlige forår har gjort at der allerede nu er dannet 5 aflæggere med de gamle dronninger fra familier med sværmceller. Der er fint gang i bifamilierne så det lover godt for vores fælles læringssted for sæsonen 2025.

 

I 2025 er følgende aktiviteter planlagt på skolebigårdsaftener udover den almindelige pasning af bierne og en masse erfaringsudveksling:

  • Aktiviteter i skolebigården (samt ansvarlig for opgaven)
    1. Dannelsen af småfamilier – Jens Jørgen Mose
    2. Forsøg med at udvide en familie fra neden – Daniel Milo
    3. Forsøg med dronninge indespærring – Bjarne Overgaard
    4. Pollen projekt, fælder, høst og anvendelse – Poul Fjeldsted
    5. Forsøg med et lodret dronningegitter i et trugstade – Poul Fjeldsted
    6. Dannelse af en dobbeltfamilie sidst i juli – Poul Fjeldsted (rationel produktion af bifamilier 2026)
    7. Flere og bedre noteringer på stadekortet. Evt. suppleres med notater andet sted
    8. Begynderkursus – tre af skolebigårdens familier bruges i undervisningen (Susanne Bengtson, Per Bengtson og Gert Pedersen Aamand)
  • Vidensdeling til bikaffen
    1. Honningbehandling – 10 tips i slut maj (Anne Hansen Aamand)
    2. Bestyrelsesinfo

Mød talstærkt til nogle spændende aftener i skolebigården 2025

 

Behovsbaseret varroabekæmpelse version 3.0

Er du nysgerrig på at lære meget mere om dine egne bier – og få en hel masse erfaring og et spændende indblik i dine bifamiliernes sundhedstilstand? Har dine bifamilier været ramt af vinterdødelighed? Så er deltagelse i HOB’s varoaprojekt 3.0 måske noget for dig.

 

I forsøget er der 2 behandlings strategier for varoa en traditionel og en behovsbaseret. Varoatrykket monitoreres ved vask af biprøve, I 2025 projektet udtages der biprøve 4 gange i juli, august, september og oktober. Metoden til udtagning af biprøve og vask demonstres i skolebigården den 26. juni. Detaljeret plan for forsøget samt skema til indberetning af resultater vil blive lagt på HOB’s hjemmeside.

 

Vi håber du synes det kunne være spændende at deltage med egne familier, du kan tilmelde dig ved at kontakte Just Jensen (e-mail  Just.d.jensen@gmail.com) – HOB har udlåner varoatester til alle medlemmer der deltager aktivt i forsøget med egen bifamilier. De nye fortolkninger af brugen af myresyre og oxalsyre i biavlen gør varroa monitorering endnu mere aktuel.

 

Slyngning af honning i skolebigården

Slyngning af forårshonning finder sted mandag den 16.6 fra kl 16. Sæt kryds i kalenderen, kom og giv en hånd med og se vippesien HOB fik i fjor i funktion. Desuden arbejder bestyrelsen på også at få en praktisk demonstration af den spændende EXO-70 presser denne aften. Jørgen Nielsen står for at planlægge honningslyngningen og laver en plan for:

  1. HOB honning der skal røres og sættes på glas for HOB
  2. HOB honning, som medlemmer ønsker at købe på spand på slyngeaftenen
  3. HOB honning der skal røres på spand for HOB og sælges senere
  4. HOB honning på tappespand til salg på Honning & jordbærdagen

Vi håber mange medlemmer vil deltage i honningslyngningen og tilbyde hjælp til den efterfølgende honning behandling. Kontakt gerne Jørgen jni@elmealle.dk og tilbyd din hjælp.

 

Bemærk det er i år besluttet af feje bierne af tavlerne samme dag som, der tages honning fra i håb om at det gør arbejdsprocessen lettere, end når der anvendes bitømmere, da honningen vil være varmere. Bitømmere vil som vanligt blive anvendt før august slyngningen.

 

Skovens dag, plantemarked, honning jordbærdag og 10 årsjubilæum for Hadbjerg skov

HOB deltager i følgende arrangementer med en stand med salg af honning og information om biavl:

  • Den 25. maj kl. 10-14 Skovens dag, Røgen Præsteskov. Ansvarlig Poul Fjeldsted, deltager Jørgen Nielsen Steffen Amdi, Anne Hansen Aamand og Gert Pedersen Aamand
  • Den 31. maj kl. 10-14 Plantemarked i Anbæk. Ansvarlig Paul Mikkelsen, deltager Svenn Nilsson og Carsten Madsen.
  • Den 22. juni 10- 13 Honning & jordbærdag ved Spar i Gjern Ansvarlig Poul Fjeldsted, deltager Birgit og Bjarne Overgaard
  • Den 31. August. Hadbjerg skov 10-års jubilæum, Ansvarlig Christina Mikkelsen – har du tid og lyst til at hjælpe så henvend dig til Christina (christina@sosterlojsovs.dk)

 

HOB kan sagtens have honningjordbærdage i flere byer. Har du mulighed for at arrangere honning jordbærdag med salg af forenings honning ved et supermarked i din by så henvend dig til Poul Fjeldsted (fjeldstedpoul@gmail.com).

 

Sommerudflugt

Bestyrelsen undersøger pt. mulighederne for en sommerudflugt.

 

Østjysk samarbejde om vinterprogram 25/26

HOB ønsker at forsætte samarbejdet med 6 andre østjyske foreninger om et vinterprogram for den kommende vinter. Gode emner til foredrag/workshops bedes sendt til Gert Pedersen Aamand (aamand.bakkely@mail.dk) hurtigst muligt da planlægningen sker i maj/juni.

 

Apimondia – verdenskongres for biavlere i september 2025

I dagene 23. til 28. september 2025 afholder Danmarks Biavlerforening i samarbejde med søsterorganisationerne i Sverige og Norge Apimondia verdenskongressen indenfor biavl i Bella Centret i København. Et stort og meget spændende arrangement, hvor der forventes 10.000 deltagere fra hele verden. Det er uden tvivl en event, der er meget spændende for danske biavlere at være med til. Deltagelse i hele kongressen koster 1.500 kr. og i en dag for 575 kr. Du kan læse meget mere om kongressen på  Apimondia 2025. Det er desuden muligt at tilmelde sig som frivillig på kongressen eller tilbyde kongresdeltagere fra andre lande, at de kan besøge dig og din bigård se Beebonding.com – Beekeepers meeting.   Da Apimondia kongressen som nævnt finder sted i Bella Centeret i København, giver det os som danske biavlere mulighed for en enestående oplevelse – grib den – vi ses.

Del dette indlæg

Nyeste indlæg:

Formandens nyhedsbrev nr. 3

Der er flere nyheder denne gang. Foruden aktuelle fotos fra Skolebigården, der som altid kan ses under Menu – Galleri (aktuelt), er der også: Referat

Læs mere »