Nyt Centralt BigårdsRegister på Biavlskonferencen 02.03.24

Årets Biavlskonference er i gang i denne weekend i Vingsted Centeret, og her i eftermiddag var der mulighed for at se lidt slides fra, og hører lidt om, Det Nye Centrale BigårdsRegister (CBR) som der åbnes for her på mandag d. 4/3-24, kl. 12  https://cbr.lbst.dk/

Birgitte Lund fra Landbrugsstyrelsen kunne fortælle at EU lovgivning kræver sporbarhed i forhold til bifamilier, og derfor har de udviklet det nye CBR. Det gamle udskældte CBR lukkes d. 27/3-24.

Det er ingeniør- og rådgivningsfirmaet Systra der har udviklet det nye CBR (se mere her) og systemet er nu blevet testet den sidste måned, foruden at en lille gruppe biavlere også har været inde over – og der har været positive tilbagemeldinger.

Da der er en del fejl/dårlige data i det gamle CBR, overføres der ingen data fra det gamle system. Alt skal oprettes på ny – dvs. biavlere, kyndige biavlere, biinspektører, renparringsområder og karantænezoner.

Det nye CBR blev kort gennemgået, og på forsiden, som alle kan se – også folk der ikke er biavlere – vil renparringsområder og karantænezoner blive vist.

cbr.lbst.dk skal du oprette dig som biavler under “Profil” i systemet ved hjælp af MitID (eller med ErhvervsID). Herefter modtager du en kvitteringsmail med dit unikke Biavler ID, som er vigtigt at huske (f.eks. i forbindelse med evt. fødevarekontrol og salg af honning)

Er du kyndig biavler, skal du søge om dette via det nye CBR. 

Herefter skal du oprette din bigård (via en grøn knap i CBR) og det genererer automatisk et BigårdsID, som du får tilsendt. Dette ID er meget vigtigt at huske i forbindelse med flytning/salg af bifamilier og dronninger. Det foregår på den måde at køber og sælger selv aftaler og udveksler oplysninger, ligesom synsaftale med en kyndig biavler også laves på forhånd. Sælger orienterer den kyndige biavler om bigårdens BigårdID således at synet kan blive foretaget. Sundhedsattesten er gyldig i 14 dage. Sælger oplyser i CBR hvilket BigårdsID bifamilien overføres til.

Det er ikke muligt at oprette frem i tiden, og der synes ikke at være en form for kladde-funktion.

Hvis du henter en sværm, skal den blot oprettes som en ny familie.

Alle biavlere skal med i CBR – det har ingen betydning om man er medlem af en biavlerforening eller ej.

Vejledninger vil kunne findes på Landbrugsstyrelsens hjemmeside på mandag, når systemet er gået i luften – og husk at det er vigtigt at hjælpe hinanden – evt. kan HOB bruge sin facebookgruppe til at stille spørgsmål, hvis man oplever problemer.

Et af de spørgsmål der blev stillet på Biavlskonferencen var hvad med skolebigården – hvordan oprettes den i CBR? Svaret var at det kan evt. være den bigårdsansvarlige der opretter den via sit eget MidtID, eller man kan benytte ErhvervsID

Hammel og Omegns Biavlerforeningen var godt repræsenteret i løbet af lørdag i Vingsted Centeret, og det var rigtig hyggeligt.

Del dette indlæg

Nyeste indlæg:

Nyhedsbrev nr. 2, marts 2024

Hammel og Omegns Biavlerforening Nyhedsbrev nr. 2, marts 2024 Kære biavler Foråret er på vej – bierne er aktive på de luneste marts dage og

Læs mere »