Referat fra generalforsamling
Hammel og Omegns Biavlerforening
Torsdag den 30. januar 2025 kl. 19.00
Gjern Kultur- og Idrætscenter, Skovvejen 6, 8883 Gjern.
Dagsorden i henhold til vedtægterne, ser således ud:
- Valg af Dirigent
- Bestyrelsens beretning, herunder korte beretninger fra udvalgene.
- Fremlæggelse af regnskab
- Bestyrelsens forslag og planer for det kommende år.
- Forslag fra medlemmerne
- Forslag til budget, herunder kontingentfastsættelse
- Vedtægtsændringer
- Valg af formand
- Valg af bestyrelse og suppleant
- Valg af revisor
- Eventuelt
Ad. 1. Valg af dirigent
Poul Fjeldsted blev valgt og fik dirigentstokken. Poul takker for valget og konstaterer at generalforsamlingen er lovlig og rettidigt indkaldt ifølge vedtægter.
Ad 2. Bestyrelsens beretning, herunder korte beretninger fra udvalgene
HOB`s bestyrelse har siden sidste generalforsamling afholdt 4 ordinære bestyrelsesmøder. Alle afholdt i vores lokaler på Klintholm. Vi har udsendt 4 nyhedsbreve og løbende orienteret via hjemmesiden og Facebook.
HOBs bestyrelse har i 2024 forsøgt at forsætte foreningens gode gænge fra 2023, dog har der været tre meget positive hændelser som gør 2024 speciel:
- HOB blev udnævnt som årets forening
- HOB har fået tilsagn om fondsmidler til indkøb af ny motorslynge, vippesi og børne bidragter
- HOB har sammen med 6 andre østjyske foreninger udbudt et spændende vinterprogram, foredragsrække
HOB blev på DBFs generalforsamling i 2024 valgt som årets biavlerforening. En dejlig anerkendelse for alle i HOB. Formanden takkede medlemmerne for den store indsats der lå bag udnævnelsen som årets forening, og en særlig tak til Susanne for at være hovedforfatter på indstillingen, så DBF fik øje på HOB.
Prisen som årets forening har givet positiv omtale af foreningen, og også givet en positiv stemning i foreningen. På en dejlig solskins skolebigårdsaften i maj havde vi besøg af journalisten fra DBF der tog billeder og samlede materiale om vores forening til en artikel i juni nummeret af Bi-bladet. På denne dejlige majaften var der rekord fremmøde med 40 fremmødte i skolebigården – et flot syn. DBF har udover artiklen udarbejdet et grundlag til en pressemeddelelse, HOB har udsendt til lokale aviser samt en lang række flotte billeder, der findes på vores hjemmeside.
Dansk fortolkning er ændret, så man kun må bruge lægemiddelgodkendte midler mod varoamider. Det betyder at hidtidig brug af oxalsyre og myresyre, som tingene står lige nu, ikke er lovlig. DBF gør alt for at sikre, at der bliver relevante godkendte midler til rådighed. Da situationen omkring syrebehandling stadig var uafklaret, valgte HOB i 2024 at forsætte den hidtidige praksis med at blande og uddele myresyre i august og oxalsyre til medlemmer i december måned. Men vi skal som biavlere indstille os på forandringer på dette punkt fremover. I 2023 startede vi i HOB vores lille projekt med behovsbaseret behandling – et tiltag der har vist sig lærerigt og særdeles aktuelt og som vi absolut skal videreudvikle. Varoamonitorering giver os muligheder for at undlade behandling af familier, hvis der ikke er behov og for at opdage familier med mange mider i tide – med varmere efterårsmåneder er dette endnu mere aktuelt.
2024 blev det niende hele år hvor HOB har haft en aftale med kommunen om brug af lokalerne på Klintholm. Det betyder at vi har haft en hel container til rådighed til vores materiel. At vi har haft adgang til værkstedet, så vi kan vedligeholde vores materiel og undervise vores begyndere i f.eks. at lægge voks i rammer. At vi har haft rigtig stor glæde af container og værksted skyldes i høj grad, at Carsten og Freddy tager ansvar for containerens indretning og vedligehold og forbedringer af materiel – tak for det.
I 2024 har vi udvidet maskinparken med en ny motorslynge og en vippesi. Dette har kun været muligt fordi vi har været i stand til at få fondsmidler fra Arbejdernes Landsbank til køb af slynge og fra Norlys til køb af vippesi. Dejligt med nyt materiel som har lettet arbejdet med honning slyngning og sining i HOB markant. En særlig tak til Jørgen og Paul for arbejdet med fundraising og til de to fonde.
Containerpladsen er blevet ekstra trang med en større maskinpark – det har sat skub i afklaring af muligheder for at skaffe ekstra plads. Tak Carsten for dit store arbejde med afklaring af alternativer som er endt i at HOB har fået en byggetilladelse til at sætte en ekstra container op ved siden af den gamle – nu mangler vi bare lige pengene ca. 80.000 kr. så vi kan få drømmen realiseret – bestyrelsen er i gang med fundraising – spændende om det kan lykkes.
Skolebigårds aftener indendørs, med kaffe og honning smagsprøver er vigtige for en god skolebigårdaften. I den forbindelse skylder vi en stor tak til Kate, Anette, Christina, Susanne m.fl. der har taget en tørn med forplejningen især tak for det store arbejde med altid at holde kaffe på kanden og købe brød mm. Bisnakken over kaffen er bare lærerigt og fornøjelig. At det fungerer så godt, skyldes ikke mindst samarbejdet med skolen. Et samarbejde der også i 2024 omfattede honning fratagning og slyngning sammen med eleverne – tak til Poul F, Freddy og Carsten for at stå for det.
I 2024 har HOB gennemført 27 meget forskellige aktiviteter:
- Begynderkursus i biavl / ved Susanne, Gert og Per
- 4 april HOB forårsmøde, 25 deltagere
- Forårets opgaver i bifamilien
- Varroamonitorering
- 16 april materielaften voks i rammer mm, 20 medlemmer
- 20 april DBF-instruktører i bisundhed i Skanderborg (Susanne, Per og Bjarne)
- 23 april, besøg hos OBC biavl med begynderne mfl , 14 medlemmer
- 07 maj, skovens dag i Favrskov kommune (Poul, Svenn og Peter)
- 25 maj DBF formidler kursus til skoler (Svenn)
- 25 maj DBF instruktørkursus i honning behandling i Skanderborg (Christina, Jens Jørgen og Anne)
- 27 maj oplæg honning behandling i HOB (Christina, Jens Jørgen og Anne)
- 1 juni Favrskov plante marked (Poul F)
- 15 juni, begyndere og medlemmer slynger- og presser honning
- 16 juni, fratager honning og slynger med A- klassen
- 22 juni, Honning & jordbærdag hos Rema 1000 i Sabro (Paul M og Carsten)
- 23 juni Honning & jordbærdag ved Spar i Gjern (Poul, Birgit og Bjarne)
- 9 august, begyndere og medlemmer slynger og presser sommerhonning
- 17 august, Sommerudflugt udflugt til Mikkels biavl og Hornslet bybier, 13 deltagere
- 17 august, myresyrebehandling 4 aftener og udlevering af myresyre
- 10 september Formidling om bier i Klintholm børnehave (Poul og Anne)
- 9 Oktober Honningsensorik med honningverdensmestrene Lars og Zufuz, 40 deltagere
- Oktober 4 velbesøgte æble høstdage arrangeret af haveselskabet i samarbejde med Favrskov bibliotekerne – HOB var repræsenteret med en informationsstand.
- Hadsten den 5. oktober (Gert)
- Hammel den 12. oktober (Poul og Jens Jørgen)
- Hinnerup den 15. oktober (Jens Jørgen og Poul)
- Ulstrup den 19. oktober kl. 10-13 (Svenn)
- 2 november, lokalforeningsseminar i Ejby på Fyn
- 10 december, oxalsyrebehandling og udlevering af oxalsyre
- 14 januar foredrag med John Rytman
HOBs deltagelse i Food Festival dagene i Århus blev desværre aflyst, da DBF i sidste øjeblik ændrede i forudsætningerne for HOBs deltagelse, så HOB og øvrige lokalforeninger ikke som aftalt måtte sælge skolebigårds honning. Med den skuffende melding at vilkårene i sidste øjeblik blev ændret valgte HOB ikke at deltage som forening.
Herudover har der været aktiviteter i skolebigården hver tiende dag fra den 25. april til den 26. august, med efterfølgende slutfodring. Hertil skal så lægges alt det løse med at hente og bringe tavler og voks. Holde orden i containeren, og på skolebigårdspladsen. Særlig tak til dig Poul for at stå for skolebigården men også en stor tak til alle der bidraget med foder, sundhedstjek, dannelse af småfamilier, varoamonitorieng, leveret tavler til vask, hentet voksplader, opbevaret honning glas, sat honning på glas, slået græs, blandet syre og meget mere – et dejligt teamwork som det er en fornøjelse at se hvordan det har fungeret.
Beretning fra Udvalg til begynderundervisning. Ved Gert Aamand
I 2024 var det Gert, Per og Susanne der stod for den teoretiske del af begynderundervisningen og Poul var med til at køre den praktiske del af undervisningen i skolebigården. I år startede der 8 kursister på begynder undervisningen.
Beretning fra Materialeudvalg. Ved Carsten Madsen.
Der foreligger en materialeoversigt som er opdateret i december 2024. Bilag 1. Vi har fået en ny motorslynge, som er nemmere at gøre ren end den gamle slynge. Der er også investeret i en vippesi, så sining af honningen ikke længere er flaskehalsen, når der slynges honning.
Der er i årets løb arbejdet på at få en container mere til vores materiel.
Foreningen har fået en byggetilladelse, samt et tilbud på, hvad det vil koste at udvide med en container, samt tag og sidebeklædning. Kunne desuden være godt med et lille rum med god ventilation til at sikre tør opbevaring af vaskede rammer og som også kan bruges til forvarmning af foderet, samt til opbevaring af voks. Både voks og rammer fylder i køkkenet, så det er et ønske, at der bliver et lille godt isoleret rum til opbevaring af voks, foder og rammer.
Beretning fra udvalg til pasning af bierne i skolebigården . Ved Poul Fjeldsted.
Den 25/4 var der første skolebigårdsaften, hvor vi foretog 1. eftersyn.13 bifamilier havde klaret vinteren, dog med meget forskelligt resultat. Fire bifamilier blev slået sammen til to. Og to familier var så gode at de kunne sælges og blev det nogle uger senere. Resultatet herefter var 8 produktionsfamilier og familie nr. 9 som havde klaret vinteren trods kalkyngel fra året før. Den fik en chance mere og klarede det.
Gennem sæsonen har vi været i skolebigården hver tiende dag for at udvide, trække tavler over gitteret, se efter sværmceller, sætte sværmdronninger over i småfamilier og danne andre småfamilier ved køb af celler og/eller parrede dronninger. Og selvfølgelig to honningfratagninger til slyngning og presning. Et enkelt pollen arrangement blev der også plads til. Sammen med det almindelige skolebigårdsarbejde har vi som bekendt kørt et projekt ” Behovsbaseret varroa bekæmpelse”.
Den 11/9 var både nat og dagtemperaturen faldet til mellem 10-14 grader, hvorfor vi behandlede bierne med myresyre undtagen to familier der havde under 2mider pr. 100 bier jf. vaskeprøverne. Den efterfølgende midetælling efter myresyrebehandlingen viste i enkelte tilfælde et pænt antal mider uden at være alarmerende. Det samme gælder vaskeprøverne den 19 september. Dog havde hus fire 3 mider pr. 100 bier og burde derfor have været behandlet med oxalsyre strimler, hvilket imidlertid blev overset. Men så kom overraskelsen ved vaskeprøverne den 21. oktober. Her havde stade fire (BAS) og stade seks (DES) henholdsvis 11 og 16 mider per 100 bier. Det er rigtig mange mider. Det er det man kan kalde de rene midebomber. De blev derfor behandlet med oxalsyre strimler. Efter ca. 10 dage var der et kæmpe stort nedfald, Det vil sige et antal mider der nærmest ikke kunne tælles
Alle bifamilier er behandlet med oxalsyre den 7. december. En enkelt familie havde et nedfald på 128 mider, resten lå under 50 mider, hvilket er rigtig fint. Herudover kunne vi konstatere at familierne havde rigtig pæne størrelser, dog noget svingende. Desuden havde de en pæn foderstand.
De 13 bifamilier ved årets begyndelse er nu vekslet til 11 indvintrede familier med 4 grønne, 5 røde og 2 gule dronninger. Der er derfor gode betingelser for, at vi kan udvintre 11 bifamilier den første skolebigårdsaften, torsdag den 24. april 2025.
Beretning fra Skolebigårdsudvalg. Ved Kate og Gert Aamand.
Alt fungerede som det skulle. Der var god hjælp fra deltagere både, når der skulle dækkes og ryddes af efter bikaffen til skolebigårdsaftener. Og Christina sikrede at der altid var nyslået græs omkring bistaderne til skolebigårdsaftenerne.. Formanden sluttede af med en tak til Kate for altid at bidrage til de hyggelige stunder med kaffe på kanden og honningmadder, et vigtigt bidrag til hyggelige aftener i skolebigården.
Beretning fra udvalg til slyngning og presning af honning. Ved Gert Aamand.
Skolebigårdens 9 produktionsfamilier har i gennemsnit produceret 40-45 kg honning i sæsonen 2024. God planlægning er vigtigt og især vigtigt at vide hvor mange hjælpere der kommer til slyngeaftener og som kan hjælpe med at få honning på glas.
Beretning Udvalg Presse og PR. Ved Paul Mikkelsen.
Det kører fint og rigtig rart og en stor hjælp at Birgit Overgaard nu tager sig helt af hjemmesiden. Det har kørt fint både med annoncering og nyheder på hjemmesiden. Facebook siden – den lukkede gruppe fungerer fint. Poul har brugt den flittigt til at indbyde til skolebigårds aftener. Susanne har lavet en åben Facebook gruppe, der også fungerer fint.
Beretning Udvalg faglige og sociale arrangementer. Ved Gert Aamand.
Der har ikke været nogen der ville påtage sig opgaven som ansvarlig for alle opgaver der lå i udvalget. I 2024 har Poul F. været tovholder på Skovens dag, plantemarked, æbledage
Christina og Gert har i fællesskab været ansvarlige for sommerudflugt
Jens Jørgen og Gert har været ansvarlige for de faglige foredrag
Beretning om formidling til skoler. Ved Svenn Nilsson
Danmarks Biavlerforening har med støtte fra sponsorer fået lavet et fantastisk godt undervisningsmateriale om honningbier og honningbiernes produkter. Svenn var på kursus i foråret 2024, hvor der blev givet en fin introduktion til undervisningsmaterialet. Næste skridt er så, hvordan man får det formidlet videre ud til skolerne. Svenn gav følgende status:
- Der er kommet links til undervisningsmaterialet på HOBs hjemmeside – link gives videre til skolelærer ved enhver given lejlighed.
- Kontakt til skoleledere, som synes det er interessant og som vil henvende sig, når de skal have i gang nye undervisningsplaner.
- Har kontaktet Favrskov kommunes pædagogiske konsulent, som gerne vil hjælpe med at formidle dette budskab videre ud til Favrskov kommunes kommuneskoler.
- På HOBs hjemmeside er der også kommet en liste over biavlere som gerne vil modtage besøg af skoleklasser – medlemmer der har lyst til at til at være vært for en skoleklasse bedes kontakte Svenn.
- I første omgang fokuseres på Favrskov kommune, indtil vi har fået mere erfaring med, hvordan man bedst får formidlet dette fantastiske undervisningsmateriale ud til skolerne.
Østjysk samarbejde om vinterprogram ved Gert Aamand
HOB blev i august inviteret til samarbejde med seks andre østjyske biavlsforeninger om et fælles program med foredrag og workshop for medlemmerne i vintermånederne. Det kom der et spændende program ud af som findes på HOB’s hjemmeside – benyt muligheden for at deltage i nogle af de andre foreningers arrangementer og tag gerne en kollega med, det er et meget varieret og spændende katalog.
HOB står for to af arrangementer i det østjyske katalog. Det første blev afviklet den 9. oktober med fokus på honningsensorik. Det var en meget lærerig og spændende aften, hvor Lars Fischer og Zofuz Knudsen delte ud af deres store viden om honning. 40 biavlere deltog, og alle drog hjem beriget med ny viden om honning og stikord til en interessant beskrivelse af deres egen honning.
HOB’s andet vinterarrangement finder sted torsdag den 20. februar kl. 19, hvor biavler Erling Atzen fortæller om biavl på Rømø. Foredraget finder sted i Gjern Kultur og Idrætscenter. Læs mere om foredraget på HOB’s hjemmeside og husk at tilmelde dig i god tid, da der er begrænset antal pladser, der fordeles efter ’først til mølle-princippet’. Foredraget er udbudt samtidig i alle syv østjyske foreninger.
Til slut takkede formanden alle medlemmer for deres store opbakning og indsats til gavn for vores dejlige forening og tusind tak til bestyrelsen for et rigtigt godt samarbejde i det forgange år.
Beretninger fra bestyrelse og udvalg blev enstemmigt godkendt af de fremmødte deltagere.
Ad 3. Fremlæggelse af regnskab. Ved Paul Mikkelsen. Se bilag 2 Årsregnskab 2024
HOB har i alt 101 medlem pr 31.12.2024, heraf er 8 lokal-foreningsmedlemmer, 75 medlemmer af DBF og 18 har et familiemedlemskab.
Økonomisk har 2024 været et fornuftigt år for foreningen. Regnskabet for 2024 viser et mindre underskud på kr. 2.394,51, men til gengæld er honninglagret noget større end 31. december 2023. Saldo pr 31.12.2024 i alt kr. 17.524,67.
Regnskabet blev enstemmigt godkendt.
Ad 4. Bestyrelsens forslag og planer for det kommende år.
Gert Aamand fremlagde planer for HOBs arbejde i 2025, og nævnte i den sammenhæng den gode udvikling der har været med aktive udvalg. Opfordrede de fremmødte til at komme med i et udvalg.
Bruttolisten for foreningens arbejde i 2025:
- Fundraising og etablering af container herunder frivilligt arbejde
- Skolebigård med 8 bifamilier suppleret med 2-4 småfamilier
- 20.2.25 Biavl på Rømø Erling Atzen foredrag
- Begynderkursus i biavl/ ved Susanne, Gert og Per (teori 13.3, 20.3, 27.3, 3.4 og 21.8)
- 3.4.25 HOB forårsmøde – emner fra bestyrelsesmøde
- 7.4.25 Materielaften hos OBC i Hørning
- 10.4.25 Materielaften på Klintholm, voks og rammer med mere
- Skolebigårds aftener starter 24.4 – Specialopgaver i skolebigården: Ny varroa-strategi, Produktion af småfamilier Pollenfælder Andet?
- 3.5.25 Skovens dag
- 20.5.25 Biernes dag fejres, som landsdækkende arrangement – åbne bigårde hos 5-7 HOB medlemmer??
- Favrskov kommune Plantemarked
- 16.6 Forårets honningslyngning i HOB
- 17.6 Slynge honning med skoleeleverne på Klintholm
- Honning Jordbærdag hos:
- Spar købmanden i Gjern, salg af nyslynget honning
- Rema 1000 i Sabro, salg af nyslynget honning
- 7.8 Sommer honning slyngning i HOB
- Sommerarrangement/udflugt: Udflugt til? Gode ideer? Er nogen der vil arrangere
- Besøg i Klintholm børnehaven med observationsstade
- Varroabehandling august og december – kommer der afklaring?
- Fælles østjysk vinterprogram 25/26– forsætte samarbejdet?
- 4 æbledage i oktober som i 2024
DBF
Biavlerkonference online den 1.3 fra kl. 10-20
Der er Verdenskongres i Biavl Apimondia den 23.-28. september i Bella centeret. Et stort og meget spændende arrangement, hvor der forventes 10.000 deltagere fra hele verden. Det er uden tvivl et event, der er meget spændende for danske biavlere at være med til. Deltagelse på hele kongressen koster 1.500 kr. og deltagelse en dag for 575 kr. En enestående chance for at opleve et spændende fagligt program. Der kan nævnes honning smagsprøver fra hele verden, udflugter, mulighed for besøg (bee bonding) og tilbyde overnatning til gæster. Der er også god mulighed for at blive frivillig – grib chancen.
Ad 5. Forslag fra medlemmerne
Bestyrelsen har ikke modtaget forslag fra medlemmer.
Ad 6. Forslag til budget, herunder kontingentfastsættelse. Ved Paul Mikkelsen Se bilag 3 Budget 2025.
Paul fremlagde budget for året 2025 samt forslag om uændret kontingent for 2026. Bestyrelsens forslag til budget og kontingent blev enstemmigt vedtaget.
Kontingent for 2026 er for:
- Medlemmer af DBF via HOB betaler for år 2026 kr. 75 (opkræves af DBF sammen med kontingent til DBF)
- Alle i samme husstand, som et medlem af DBF via HOB, betaler for år 2026 kr. 75 (opkræves af DBF)
- Alle øvrige lokalforeningsmedlemmer betaler for 2026 betaler kr. 200. (opkræves af HOB)
Ad 7. Vedtægtsændringer (bilag 4).
Bestyrelsen ønskede at gøre godkendelsesproceduren med bank mere enkel ved udskiftning af formand og/eller kasserer. Med de nuværende vedtægter, kræver det, at hele bestyrelsen underskriver, for at banken godkender ændringer. Bestyrelsen foreslog derfor, der tilføjes følgende en ny paragraf til HOB´s vedtægter, for at gøre godkendelsesproceduren med bank mere enkel ved udskiftning af formand og/eller kasserer.
Paragraf 7 Tegningsberettiget. Formand og kasserer er alene tegningsberettiget for foreningen.
Nuværende paragraf 7 ændres til Paragraf 8.
Forslag til vedtægtsændring blev enstemmigt vedtaget af generalforsamlingen.
Ændringstidspunkter. Tidspunkt for ændring, 30. januar 2025, kan derfor tilføjes i paragraf 8. De gældende vedtægter lægges på hjemmesiden hammel-bi.dk under fanen, om foreningen.
Ad 8. Valg af formand.
Gert Aamand blev genvalgt som formand.
Ad 9. Valg af bestyrelse og suppleant.
På valg var Kate Winther Hansen, Svenn Nilsson og suppleant Freddy Kristensen
Kate Hansen modtog ikke genvalg. Formanden takkede for Kates mangeårige indsats for HOB
Joris Broekman blev enstemmigt valgt som nyt medlem af bestyrelsen.
Svenn Nilsson blev genvalgt til bestyrelsen
Freddy Kristensen blev genvalgt som suppleant.
Ad 10. Valg af revisor
Torsten Schønau modtog ikke genvalg. Formanden takkede Torsten for hans mangeårige indsats.
Just Jensen blev nyvalgt til revisor.
Ad 11. Evt.
Bi inspektør Niels Rasmussen meddelte, at der ikke var observeret bipest ved syn af bier i 2024 i hans tilsynsområde. Hvilket er glædeligt.
Poul Fjeldsted modtog sølvnålen under store klapsalver. Formanden takkede Poul for hans mangeårige indsats for foreningen. I Pouls formands periode er medlemstallet steget fra 40 til 100 og grundlaget er skabt for, at HOB blev årets biavlerforening i 2024.
En overvældet dirigent takkede for god ro og orden.
Og så var der kaffe og helt bestemt en ganske fornøjelig honningsensorik event. HOB havde indkøbt en ”smagekasse” med 12 forskellige honninger, som der blev smagt på.
Referent. Svenn Nilsson
Referat og de reviderede vedtægter i print-venlig PDF (se de øvrige bilag under Arkiv):
- 2025_Referat fra generalforsamling i HOB
- Bilag 4 Vedtægt for Hammel og Omegns Biavlerforening, rev2025.01