Hammel og Omegns Biavlerforening havde inviteret verdensmestrene i honning, Lars og Zofuz fra Solens Hjerte på Fyn, til at komme 09.10.2024 og dele noget af deres store viden om honning og honningsensorik. Og det blev en rigtig hyggelig aften med god stemning. Foruden medlemmer fra Hammel og Omegns Biavlerforening deltog også biavlere fra Norddjurs, Aarhus og Skanderborg.
Lars Fischer og Zofuz Knudsen bragte Dansk Honning på verdenskortet, da de i 2015 bl.a. vandt en guldmedalje for deres faste honning, ved verdensmesterskaberne i honning i Sydkorea. Og i 2017 fik de endnu en guldmedalje ved Apimondia i Istanbul.
Aftenens foredrag startede da også med en opfordring til at vi alle deltager i “Apimondia 2025” i København d. 23. – 27. september 2025. Der vil være masser af stande (disse stande på fagmessen “ApiExpo” er allerede revet væk af udstillerne), der vil være foredrag og workshops, konkurrencer, sociale events og meget andet – og ikke mindst muligheden for at møde biavlere fra hele verden.
Samtidig var der lidt reklame for deres hjemmeside, hvor danske biavlere kan hjælpe biavlere fra andre dele af verdenen til at få tag over hovedet under Apimondia 2025. Ser mere på dette link: Beebonding.com
Lars og Zofuz har haft bier siden 2009, og fortalte om hvordan de stadig mødes og smager på deres honning – uden brød og uden at have drukket kaffe lige inden – og beskriver honningen for hinanden. Lidt ligesom man kan læse på f.eks. vinetiketter: “Flot Chateauneuf du Pape fra Domaine de L’Hamas. Vinen har en stærk krydret smag med strejf af peber, jord og eg. Delikat og lang eftersmag med noter af blommer og mørk chokolade” eller “Denne Organic Wine er en luksuriøs italiensk smagssensation. Vinen er produceret på den berømte appassinentmetode, hvilket betyder, at druerne får lov til at tørre, før de presses. Vinistella Appassimento er en rig og fyldig vin med perfekt balance. Den har en frugtagtig generøs smag, med antydninger af modne mørke bær, chokolade, madagaskarvanilje og krydderier”.
Det kunne vi honningproducenter lære meget af. Vi skal blive bedre til at klæde folk på, til at smage vores honning. Hvilke smagsnuancer er der, og hvilken mad vil netop denne honning med fordel kunne bruges til. Det vil jo være fedt hvis danske familier havde måske 4 – 5 glas honning stående i hjemmet. En er børnenes favorit i familien, en honning der er god til müsli, en anden der står rigtig godt til ost, osv.
Det er vigtigt at kunne anprise sin honning, f.eks. på lågetiketten – hvad kan kunden forvente af smag og konsistens, og hvad smager din honning godt sammen med.
Alle grundsmagene så som bitter, surt, sødt, salt og umami smages med tungen, hvorimod aromaer opfanges via lugtesansen. Som forsøg blev vi opfordret til at smage på en honning, mens vi holdt os for næsen – og ganske rigtigt kom smagen og nuancerne først rigtig frem, da vi måtte slippe for næsen igen. Det var dog stadig svært at beskrive hvad det præcist var vi smagte. Det ville være godt hvis vi havde et fælles sprog til dette formål.
Lars og Zofuz havde flere honninger med vi skulle smage, og de talte om opbevaring af honningen, der gerne skal være mørk og kølig. Tid og temperatur spiller en stor rolle i forbindelse med modning af honning. Forårshonning er normalt meget hård og bliver først smørbar ved juletid, men har man brug for at fremskynde processen, kan en hård forårshonning gøres smørbar ved at varme honningglasset forsigtigt op ved 29,5 grad i et døgn.
Mange af de fremmødte havde medbragt egen honning, og disse blev nu sat på borde med papir og kuglepen ved siden af. Herefter gik vi alle rundt og smagte på de mange forskellige og helt fantastiske honninger, og skulle skrive hvad vi smagte og oplevede ved de forskellige honninger. Til sidst kunne ejermanden tage sedlen med hjem, og havde dermed måske starten på at beskrive sin honning.
Som sagt var det en fantastisk aften, og efter 2½ time gik alle klogere og “sødere” hjem.
Kig også under Menu – Galleri.
Der er flere billeder fra den dejlige aften under vores galleri. Se under fanen: Arrangementer
Ligesom der også er billeder fra dengang HOB besøgte Solens Hjerte på Fyn i august 2022. Se under fanen Udflugter