Nyhedsbrev nr. 3, maj 2024

Hammel og Omegns Biavlerforening

Nyhedsbrev nr. 3, maj 2024

Kære HOB biavler

Bi sæsonen er i fuld gang – det flotte majvejr har for alvor sat gang bierne og de mest travle og spændende måneder, som biavler er i fuld gang.  HOB har fået en forrygende start på bisæsonen – takket være stort medlems engagement – tusind tak for den store opbakning.

Årets lokal forening

På Danmarks Biavlerforenings (DBF) generalforsamling den 17. april på Fyn blev Hammel og Omegns BF kåret som årets lokalforening, begrundelsen for den flotte udnævnelse var et ihærdigt arbejde med uddannelse af biavlere – både nye og erfarne. En udnævnelse alle medlemmer har bidraget til og som vi kan være stolte af. HOB fik overrakt et diplom og 2 kg nektar og pollen blomsterfrøblanding, som er uddelt til medlemmerne, så HOB får sået mange frø.

Den 16. maj i det skønneste majvejr besøgte Rolf Theuerkauf fra Danmarks Biavlerforening HOB for at indsamle materiale til en artikel om HOB i juni nummeret af Tidsskrift for Biavl. Besøget bestod af en snak med medlemmer af HOBs udvalg for uddannelse samt et besøg i skolebigården for at tage billeder og mærke stemningen i HOB – og sikke et stemningsbillede med ca. 35 aktive HOB medlemmer, der fik instruktion i udtagning af biprøve til varroa monitoreringsprojektet og gennemgik de 9 bifamilier.

(Se flere billeder fra denne skolebigårdsaften under galleri)

Nyt Centralt BigårdsRegister

I starten af marts åbnede et nyt og mere brugervenligt Central Bigårds Register (CBR) til erstatning af det gamle. Bemærk data blev ikke overført fra det gamle til det nye system, så alle biavlere skal oprette deres bigårde på ny. Har du ”glemt” at oprette din bigård så sørg for at få det gjort snarest. Husk også at få registeret alle flytninger af bifamiler.
Se evt. film om oprettelse mv. her: www.youtube.com/watch?v=ehNgpVvx78w

Behandling mod varroamider

Dansk fortolkning er ændret så man kun må bruge lægemiddelgodkendte midler. Det betyder at hidtidig brug af oxalsyre og myresyre, som tingene står lige nu, ikke er lovlig. DBF gør alt for at sikre, at der bliver relevante godkendte midler til rådighed. HOB afventer yderligere udmelding fra DBF hen over sommeren inden der tages endelig stilling til, hvordan HOB håndterer den nye situation til august.

Ansøgning om fondsstøtte

Jørgen Nielsen og Paul Mikkelsen har ansøgt fonde om tilskud til køb af en ny slynge, vippesi og bidragter til børn. HOB har fået positivt tilsagn om støtte til køb af en vippesi fra Norlys. HOB har stadig ansøgninger ude om støtte til en ny centrifuge og bidragter til børn – spændende at se om disse ansøgninger også bærer frugt. Har du kendskab til oplagte fonde at søge, så kontakt Paul paul.mikkelsen@mail.dk eller Jørgen på jni@elmealle.dk, og giv også gerne en hånd med i ansøgningsarbejdet.

Kurser og konferencer

I starten af marts deltog flere HOB medlemmer i DBFs biavlskonference i Vingsted – spændende dage om bier – det kan varmt anbefales at deltage i næste års kongres.

DBF afholdt i april instruktørkursus omkring biernes sundhed, hvor Susanne Bengtson, Per Bengtson og Bjarne Overgaard deltog, og i slut maj afholdes et instruktørkursus om honningbehandling hvor Jens Jørgen Mose, Christina Mikkelsen og Anne Hansen Aamand deltager. Målet er deltagerne i de to instruktørkurser formidler viden fra kurserne på skolebigårds aftener.

Biernes verden

Danmarks biavlerforening udgav i april et nyt undervisningsmateriale for 5-9 klasse – biernes verden – som kan findes online på www.biernesverden.dk – et spændende materiale. Biavlere, der er medlem af DBF, modtog den 22. april en mail med link til Facebook og Instagram, som meget gerne må deles.

Svenn Nilsson har deltaget i et kursus arrangeret af DBF om formidling til børn og unge. Som HOBs formidler kan Svenn kontaktes af skoler og biavlere i nærområdet og tilbyde hjælp til at finde frem til velegnet undervisningsmateriale, formidle kontakt mellem biavler og skole, samt hjælpe biavlere, der får besøg af skoleklasse med gode tips. Svenn vil kontakte personer involveret i naturfaglig undervisning på kommuneskoler, friskoler og efterskoler, lokalt, dvs. Ulstrup, Hammel, Gjern mfl.

HOB er i gang med at lave en liste over HOB biavlere, som gerne vil have besøg af skoleklasser i deres bigård. Hvis fondsansøgningerne giver pote, indkøber HOB bidragter til børn til brug ved besøgene. Vi håber der er mange medlemmer der har lyst til at få besøg. Henvend dig til Svenn på nilssonsvenn@gmail.com, hvis du ønsker at komme på listen.

Forårsmøde

Den 4. april afholdt HOB et velbesøgt forårsmøde i Gjern Kultur- og Idrætscenter med 25 deltagere. Mødet fokuserede på:

  • Forårets opgaver i bifamilien med hovedvægt på genopfriskning
  • Varroamonitorering

Materiel aften

Materielaften i skolebigårdens værksted fandt sted tirsdag den 16. april med deltagelse af ca. 20 medlemmer. Deltagerne klargjorde materiel til sæsonen.

Besøg hos materielforhandler OBC biavl

Tirsdag den 23. april besøgte 14 medlemmer OBC-biavl, hvor der er mulighed for indkøb af begynderpakke, samt få 10 % rabat på køb af andet materiel.

Skolebigården

Skolebigårdens bifamilier har klaret vinteren flot – alle 13 overlevede. I april blev 4 mindre familier slået sammen til 2 familier og i starten af maj er 2 overskydende familier solgt. Familierne er synet af Bjarne og Poul i starten af maj. Der er fint gang i alle bifamilierne så det lover godt for vores fælles læringssted for sæsonen 2024.

Fokus på skolebigårdsaftener vil udover den almindelige pasning af bierne med en masse erfaringsudveksling være:

  • dannelse af småfamilier på flere forskellige måder
  • dronningetilsætning på flere måder
  • varroa monitorering – vi udtager biprøver og tæller mider
  • minioplæg om honningbehandling – hvordan får vi den bedste honning
  • hvordan laver man et ’rigtigt eftersyn’ – hvad kigger en kyndig biavler efter
  • pollenindsamling med forskellige pollenfælder og studie af pollenkilder

Vi håber på stort fremmøde i skolebigården og til bikaffe i løbet af sæsonen 2024

Behovsbaseret varroabekæmpelse

Er du nysgerrig på at lære meget mere om dine egne bier – og få en hel masse erfaring og et spændende indblik i dine bifamiliernes sundhedstilstand? Ideen om at lave varroa monitorering opstod ovenpå vinteren 2022/2023, hvor rigtig mange bifamilier gik tabt. Samtidig var Poul og Just til en workshop på Århus Universitet, hvor snakken blandt andet gik på, at den måde, vi behandler mod varroamider, måske ikke kun gør noget godt for vores bier, men også kan svække familierne. Fordi vi behandler uden at vide om der overhovedet er mider til stede i familierne. Det gav os ideen til at lave et miniforsøg i HOB for at tilbyde noget nyt og måske også give en lille udfordring til de mere erfarne biavlere. Resultaterne for 2023 er lovende – de familier, der ikke blev behandlet i august, har overlevet lige så godt som de familier der er behandlet med den sikre strategi.

Synes du det kunne være spændende at deltage med egne familier, så kan du endnu nå at melde dig til på hjemmesiden eller ved at kontakte Just Jensen email  Just.d.jensen@gmail.com – HOB har udstyr til at flere kan deltage – også dig. De nye fortolkninger af brugen af myresyre og oxalsyre i biavlen gør varroa monitorering endnu mere aktuel.

Slyngning af honning i skolebigården

Slyngning af forårshonning finder sted mandag den 17.6 fra kl 16. Sæt kryds i kalenderen, kom og giv en hånd med og se den nye vippesi i funktion.  Jørgen Nielsen står for at planlægge honningslyngningen og laver en plan for:

  1. HOB honning der skal røres og sættes på glas for HOB
  2. HOB honning, som medlemmer ønsker at købe på spand på slyngeaftenen
  3. HOB honning der skal røres på spand for HOB og sælges senere
  4. HOB honning på tappespand til salg på Honning & jordbærdagen

Vi håber mange medlemmer vil deltage i honningslyngningen og tilbyde hjælp til den efterfølgende honning behandling. Kontakt gerne Jørgen jni@elmealle.dk og tilbyd din hjælp.

Bemærk det er i år besluttet af feje bierne af tavlerne samme dag som, der tages honning fra i håb om at det gør arbejdsprocessen lettere, end når der anvendes bitømmere, da honningen vil være varmere. Den planlagte aften til påsætning af bitømmere i juni måned er derfor aflyst. Bitømmere vil som vanligt blive anvendt før august slyngningen.

Skovens dag, plantemarked og honning jordbærdage

HOB deltager i følgende arrangementer med en stand med salg af honning og information om biavl:

  • Den 26. maj kl. 10-13 Skovens dag, Ulstrup Slot. Ansvarlig Poul Fjeldsted, deltager Svenn Nilsson
  • Den 1. juni kl. 10-13 Plantemarked i Anbæk. Ansvarlig Poul Fjeldsted.
  • Den 22. juni 10-13 Honning & Jordbærdag ved Rema 1000 i Sabro. Ansvarlig Paul Mikkelsen, deltager Carsten Madsen
  • Den 23. juni 10- 13 Honning & jordbærdag ved Spar i Gjern Ansvarlig Poul Fjeldsted, deltager Birgit og Bjarne Overgaard

Der kan altid bruges en ekstra hånd, så har du mulighed for at hjælpe så kontakt den ansvarlige.

Sommerudflugt i august

Lørdag den 17.8 afholder HOB sommerudflugt med to spændende besøg i lokalområdet. Detaljeret information om program og tilmelding findes på hjemmesiden – vi håber på stor deltagelse.

Honning sensorik i oktober

Onsdag den 9.10 får HOB besøg af honningverdensmestrene Lars og Zufuz til en aften med fokus på honning sensorik og hvordan du kan lære at beskrive din egen honning. Mere information følger men sæt allerede nu kryds i kalenderen til en spændende aften.

Udvalg i HOB

HOB har mange medlemmer, der er aktive i de forskellige udvalg, men der er plads til flere hænder i alle udvalg, især udvalget for faglige og sociale arrangementer har brug for at blive styrket. Har du lyst til at bidrage i et udvalg så henvend dig gerne til bestyrelsen og tag positivt imod en opfordring til at hjælpe.

Del dette indlæg

Nyeste indlæg: